Muzieklessen WenS Music

Opleidingen

Wilde u altijd al eens piano-, orgel- of keyboardles nemen? Heeft u moeite met noten lezen? Onze professionele muziekpraktijk is dan het goede adres voor u. Welkom in de prachtige wereld van de muziek!

Wat bieden wij u?

Door onze brede professionele scholing en jarenlange ervaring op verschillende muziekterreinen kunnen wij u het volgende aanbieden:

 • Professionele begeleiding bij al uw vragen over muziek en muzieklessen.
 • U kunt kiezen voor een wekelijkse les van 30, 45 of 60 minuten.
 • Lestijden van maandag t/m vrijdag 9:00-20:00 en eventueel ook op zaterdag.
 • Prima bereikbaar. Gratis parkeren bij de praktijk. Ruimte voor fietsen op eigen binnenplaats.
 • Lesboeken of materiaal om te oefenen kunnen tegen geringe kosten door ons worden geleverd.
 • Het is wel een vereiste dat u thuis een muziekinstrument heeft om te oefenen. Mocht u een muziekinstrument willen gaan bespelen en u heeft deze niet, dan helpen wij u graag bij het aanschaffen hiervan.
 • Kosten van de lessen zijn € 15,00 voor kinderen (per 30 minuten). Voor volwassenen vanaf € 20,00 (per 30 minuten).

Muziekles voor kinderen vanaf 5 jaar

Muziekles is een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen vanaf 5 jaar. Het is belangrijk dat uw kind in een vroeg stadium al met muziek in aanraking komt, door middel van er naar luisteren, maar ook muziek maken is zeer nuttig en leuk. De motoriek en concentratievermogen van uw kind ontwikkelt zich dan ook in een snel tempo. Er zijn verschillende lesmethodes, waarbij alle muziekstijlen aan de orde komen. Daarnaast vinden wij vooral eigen inbreng van de leerling belangrijk, en wij helpen de leerling zijn talent te ontwikkelen. Enthousiasme en prestatie staan bij ons zeer hoog in het vaandel.

Keyboardles

Wat gaan we op keyboardles doen?

 • vingerzetting linkerhand en rechterhand, houding van de handen en polsen, oefeningen om polsen en vingers soepel te maken.
 • toonladders, namen van de muzieknoten, namen van de toonladders, akkoordenleer, harmonieleer, muziekbegrippen, muzieknotatie (lezen en noteren), maatgevoel, maatverdeling, ritme, tempo etc..
 • improvisatietechnieken, een arrangement maken
 • keyboard spelen: solo spelen in de praktijk, instrumentaal begeleiden van vocalist, begeleidend toetsenist in een band, jazz combo.
 • keyboard functies: arranger, drumcomputer, splitfunctie, verschillende keyboardgeluiden, midi termen en functies, keyboard en de computer.

Pianoles

Wij werken op alle niveaus, zowel met beginners als gevorderden. Enthousiasme is zeker niet onbelangrijk. Wij geven bij voorkeur individuele lessen. Wij geven zowel les in klassiek repertoire als lichte muziek repertoire.

Orgelles

Orgellessen zijn voor zowel beginners als gevorderden. Voor orgellessen geldt een minimum leeftijd van 12 jaar. De lessen kunnen op verschillende plaatsen worden gegeven:

 • bij ons in de praktijk in Apeldoorn
 • In de St. Augustinuskerk in Amsterdam (Postjesweg 123) waar een historisch Aristide Cavaillé-Coll orgel uit 1881 staat.
 • In de St. Aloysiuskerk in Utrecht (Adriaen van Ostadelaan 4) waar historisch Abraham Meere orgel uit 1810 staat.

Orgelimprovisatie

Deze les wordt specifiek naar u wensen ingedeeld. Belangrijk is om te weten waar uw interesse naar uit gaat. U moet hierbij denken aan bijvoorbeeld improvisatie van voor- en naspelen bij gregoriaans en kerkliederen (zowel uit de bundel Gezangen voor Liturgie als uit het Liedboek voor de Kerken). Dus ook het begeleiden en improviseren van psalmen, koralen, gezangen komt aan de orde. Het spelen van koraalspelen van verschillend karakter uit verschillende stijlperioden.

Algemene Muzikale Vorming en Solfège

Dit houdt in het leren lezen van noten, ritme, terminologie in de muziek, muziekdictee, gehoortraining, etcetera. Het hangt af van de wensen van de leerling. De lessen zijn altijd individueel gespitst op de leerling. Alle muziek en notenmateriaal is aanwezig. U hoeft niet meteen van alles aan te schaffen.

Harmonieleer

Voor de gevorderde leerling is het mogelijk om zijn kennis van de theorie uit te diepen nl. met harmonieleer. Functieleer wordt besproken op basis van literatuurvoorbeelden. Ook is het belangrijk om een vierstemmige zetting te kunnen schrijven op een gegeven melodie. Men krijgt hierdoor een goede inzicht in de klassieke harmonieleer. Ook ter voorbereiding voor toelatingsexamen conservatorium.

Contrapunt

Hebt u al kennis en ervaring op het gebied van solfège en harmonieleer dan kunnen wij met u een stapje verder gaan, nl. het behandelen van contrapunt (klassieke polyfonie). Wij bestuderen dan met u de compositietechnieken van de polyfonie vanaf 1600 tot heden. Ook gaat u aan de slag met korte fughetta’s en fuga’s. U analyseert ze, maar gaat ze ook schrijven. Literatuur en luistervoorbeelden zijn aanwezig.